ששת החוקים לשותפות מוצלחת
חדשות לבקרים אנו שומעים על מקרים של שותפויות שנקלעו לחובות ובעקבות כך קרסו.
1.העדר תוכנית עסקית וניהול תזרים נכון, דבר אשר הוביל לקרע עמוק בין השותפים ושיתוק העסק עד לקריסתו.
2.בדיקת כדאיות כלכלית האם העסק יכול לכלכל שני שותפים.
3.העדר תכנון נכון של חלוקת תחומי האחריות והיחסים בין השותפים. בשל היעדר בשלות עסקית של הצדדים ותנאים בסיסיים לקיום השותפות.
הקמת עסק חדש, הרצתו והפעלתו הינו תהליך מורכב המצריך תכנון מפורט וקפדני כדי לצמצם ככל האפשר את הסיכוי לכישלון עסקי. להקמת עסק חדש עם שותף ישנם יתרונות רבים כמו חלוקות הנטל המקצועי והכלכלי, אולם, בצד יתרונות אלו, להקמת עסק עם שותף יש גם חסרונות וסיכונים כגון, הגבלת העצמאות בקבלת החלטות, אי התאמה בין השותפים, וחלילה, הונאה של שותף את השותפים האחרים. הכללים שיפורטו להלן הם אבני המסד שמהם אפשר לבנות שותפות עסקית יציבה וארוכת שנים, שבה כל שותף יודע את מקומו, תפקידו, הציפיות ממנו והציפיות המשותפות מהעסק.
אבקש להדגיש שהכללים הנ"ל אינם רשימה ממצה ומפורטת של התנאים להקמת שותפות חזקה ויציבה אולם, הקפדה על כללים אלו תגדיל את סיכויי השותפות להצליח.
1.הכן תוכנית עסקית מפורטת
התוכנית העסקית הנה "מפת הדרכים" של העסק, מפורטים כל השלבים בהקמת העסק, היתכנותו הכלכלית, הפעלתו וניהולו. לטעמי, זהו המסמך החשוב ביותר במסגרת שלבי הקמת העסק, אשר יש בכוחו לחסוך הרבה עגמת נפש והפתעות לא נעימות בהמשך הדרך. כבר בשלב הראשון של איסוף המידע לצורך בניית התוכנית העסקית, מומלץ לנתח את המידע ולבדוק את היתכנותו הכלכלית של העסק החדש, כדי למנוע מפח נפש וקריסה של העסק עוד בשלבי ההרצה שלו. התוכנית העסקית תכלול ניתוח של הרעיון העסקי, מטרתו, קהל היעד, יתרונות וחסרונות יחסיים תוכנית פיננסית ותוכנית שיווקית. במסגרת היחסים בין השותפים, משמשת התוכנית העסקית כמסמך המסדיר ותוחם את הדרך המקצועית המוסכמת בין השותפים להפעלת העסק. לצערי, מניסיוני הרב בתחום פשיטות הרגל ופירוק החברות, הרוב המכריע של העסקים שקרסו, לא בנו תוכנית עסקית ממצה ומפורטת, או התעלמו מנורות אזהרה שנדלקו במסגרת ניתוח הנתונים שנאספו לצורך בדיקת ההיתכנות הכלכלית של העסק.
2.בדוק עם עצמך, האם אתה באמת זקוק לשותף?
רבים מהאנשים נכנסים לשותפות עסקית – אך לא תמיד מהסיבות הנכונות. הסיבות לשותפות יכולות להיות כלכליות, היכרות מוקדמת, קירבה משפחתית, רעיון משותף ולעיתים גם חוסר ביטחון ופחד להתמודד לבד עם האחריות של הקמת עסק וניהולו. לכן, כדי להימנע מבעיות בהמשך הדרך, הדבר הראשון שיש לעשות הוא לשאול את עצמך: האם אני בכלל צריך שותף לעסק שאני רוצה להקים, או האם אני יכול להסתדר לבד?
בחינת הצורך בשותף במסגרת הקמת עסק חדש יכולה להיעשות ע"י בחינת מס' פרמטרים כדוגמת ההשקעה הצפויה בעסק? ההכנסות הצפויות מהעסק ומה יכולת ההשתכרות ממנו? הערך המוסף שאקבל מהקמת עסק עם שותף? או האם אני אדם שבנוי לפעול במסגרת שותפות? לדוגמא: אם מדובר בעסק קטן שלא מצריך השקעה ולא בטוח שיוכל לפרנס שני שותפים, הנטייה תהיה שלא להקימו בשותפות כדי למנוע חיכוכים כספיים בהמשך (משיכת משכורת וכו').
3.בחר שותף שמתאים לך כלכלית, מקצועית וערכית
לאחר שהחלטת להקים את העסק עם שותף, עליך לבחור שותף מתאים שייענה על דרישותיך מהפן הכלכלי, המקצועי והחברתי. להלן מס' טיפים שיעזרו לך לקבל החלטה נכונה:
ברר כמה שיותר פרטים על השותף הפוטנציאלי: בדוק עליו באינטרנט, שאל חברים ומכרים משותפים, כנס למאגרי מידע שיכולים להעיד על מצבו הכלכלי – אתרים משפטיים, בדיקת חשבונות מוגבלים, בדיקת באתר כונס הנכסים הרשמי, בדיקת שעבודים וכל מקור מידע שיכול לתת רקע על השותף הפוטנציאלי.
ערוך "ראיון" לשותף הפוטנציאלי – שאל אותו ישירות על מצבו המשפחתי, ניסיונו המקצועי, מצבו הכלכלי וכו'.
סמוך על האינטואיציה שלך- לרוב, אם כבר בהתחלת הדרך תחושת הבטן שלך אינה טובה סמוך עליה ואל תנסה "לייפות" את המציאות.
4.תאם ציפיות
אחד הדברים החשובים והעיקריים שצריך לבצע בעת הקמת עסק חדש עם שותף הוא תהליך בירור ותיאום ציפיות, אשר משום מה, לא מקבל את תשומת הלב שלה הוא ראוי, וחבל. במסגרת תהליך חשוב זה מבררים הצדדים את הציפיות שלהם אחד מהשני, וכן, את הציפיות שלהם מהעסק המשותף, גודל ההשקעה בו, אופיו, התפתחותו, חלוקת הרווחים ומשיכת משכורות, החזר הוצאות לכל אחד מהשותפים, אופן ניהולו וכיוצ"ב. עריכת תיאום ציפיות עוד קודם להקמת העסק, יכולה לחסוך הרבה כאב ראש ומחלוקות בין השותפים, אשר לרוב צצות כאשר נעלמת ההתלהבות הראשונית של פתיחת עסק חדש.
5.ערוך הסכם שותפות מקיף ומקצועי
הסכם השותפות הוא הבסיס המשפטי והמקצועי (בנוסף לתוכנית העסקית) לשותפות העסקית ולכן, חשוב לערוך הסכם שותפות מקיף וממצה המגדיר את היחסים בין השותפים ואת מסגרת היחסים שבן השותפים לעסק. מעבר לעובדה שבהסכם השותפות מעלים הצדדים על הכתב את ההסכמות ביניהם למסמך משפטי כתוב ומחייב, משמש הסכם השותפות מעין "ספר הוראות" לניהול העסק במשותף ובכך מונע מחלוקות עתידיות בהמשך הדרך. בהסכם השותפות חשוב לכלול בין היתר את הנושאים הבאים: שם השותפות, המסגרת המשפטית שבה תפעל השותפות (חברה או עוסק), מטרות השותפות, השקעות הצדדים בשותפות, החזר השקעות, תפקיד ותחומי אחריות של כל אחד מהשותפים, אופן קבלת ההחלטות בשותפות, אופן פתרון מחלוקות, סיום השותפות ופירוקה וכל עניין אשר לדעת השותפים ראוי להעלות על הכתב.
גם אם הדבר ייצור אי נעימות, חשוב מאוד לתת דגש בהסכם השותפות לחלק הנוגע לסיום השותפות ופירוקה ולמקרים כמו: פרישת שותף, פטירת שותף, זכותו של שותף למכור את חלקו בשותפות או לשעבדו, קניית חלקו של שותף והוצאת שותף מהשותפות, חלוקת נכסי השותפות בעת פירוקה וכיוצ"ב.
את הסכם השותפות מומלץ לערוך באמצעות עו"ד מומחה למשפט מסחרי.
6.נהגו בכבוד זה כלפי זה גם בעת מחלוקות.
זכרו שדינן של מחלוקות להסתיים. לפיכך, במחלוקת או בשעת כעס נצרו לשונכם ודברו עניינית כדי להגיע לפתרון מוסכם. אל "תשברו את הכלים" ואל תגידו דברים שתצטערו עליהם אח"כ.
אווירה כעוסה או מתחשבנת, לעולם אינה תורמת להתפתחות העסק והמשכיותו.
בהצלחה!!
* מובהר כי האמור לעיל הינו תיאור כללי ולא מחייב של הנושאים המופיעים בו ואין הוא מהווה חו"ד משפטית ו/או תחליף לייעוץ מקצועי.
ט.ל.ח