מהי הוצאה מוכרת לצורך מס?

נובמבר 28, 2015
admin

מה זה הוצאת מוכרת?

במאמר זה אתרגם ואסביר את סעיף 17 רישא לפקודת מס הכנסה:

סעיף 17 רישא – "לשם בירור הכנסתו החייבת של אדם ינוכו, זולת אם הניכוי הוגבל או לא הותר על פי סעיף 31, יציאות והוצאות שיצאו כולן בייצור הכנסתו בשנת המס ולשם כך בלבד."

(סעיף 17 לפקודת מס הכנסה)

עוסקים רבים פונים אלי לגבי הוצאות פרטיות האם אפשר ל"הכניס את זה כהוצאה" מאחר  והם שמעו מחבר ששמע\שאמר\שחושב ש.. אפשר. התשובה שלי היא ברוב מוחלט מהמקרים אי אפשר ולמה?

כיצד אני רואה את הדברים?  עוסק שהחליט לפתוח עסק פנה למדינה וביקש להפעיל עסק שעתיד להניב הכנסות. המדינה מצידה בשמחה (בד"כ) מסכימה ומנפיקה לו פנקסי ושוברי תשלום, דרך להעברת מנת חלקה בעסק. העוסק חייב להפנים שהמדינה שותפה באחוזים מסוימים בעסק (רק ברווחים כמובן בהפסדים העוסק נשאר לבד).

מאחר והסכמנו שהמדינה שותפה בעסק צריך להבין מה הוא המגנון לחשב רווח לפני החלוקה, כאן אנו מתחילים לדון

האם משתלם לתחמן?

הגבול הדק בין תכנון מס – לתחמון מס.

 מבחן הכדאיות של תחמון מס – ב99.9 % מהמקרים חיסכון המס (לכאורה) הוא שולי עד כדי מאות שקלים בודדים כאשר במבחן המציאות דיונים מגיעים לאלפי שקלים ואילו פתיחת ספרים והליכי שומה מגיעים לעשרות אלפי שקלים.

יתר על כן בעת מכירה קיימת בעיה לטעון שעסק מאד ריווחי כאשר בספרים הוא מאוזן במקרה הטוב.

מה שלא יהיה ההסבר באוזני הקונה זה נשמע רע, שכן אם הוא מרמה את רשויות המס מה מונע ממנו לתחמן במכירה?

העוסק – או בעגה המקצועית "הנישום" הינו האחראי הראשי לנכונות הדוחות ודיווחם בזמן, עוסקים רבים טועים וחושבים שאם הם שוכרים את שירותיו של איש מקצוע אז האחריות לדיווחים עוברת לאיש המקצוע.

בפועל איש המקצוע הוא מעין פקיד שמבצע סינון ומסווג את ההכנסות ו/או ההוצאות – תפקיד הנישום לוודא שהדוחות מוכנים ומדווחים בזמן.

אז מה כן נכנס כהוצאה מוכרת?

לכל סוג עסק ישנם ההוצאות המוכרות שלו, הוצאות מוכרות בעסק מסוים, יתכן ואינן מוכרות בעסק אחר. על מנת שהוצאה תהיה מוכרת היא חייבת להיות הכרחית לצורך ייצור הכנסה.

במה מכירה המדינה כהכרחי לייצור הכנסה ? הנה ההגדרות לפי עומק ההיכרות:

1. הוצאה מוכרת – הוצאה הכרחית לצורך ייצור הכנסה, הנובעת או מהוצאה שוטפת או מפחת בגין רכוש קבוע. כמו כן ישנן הוצאות נוספות המקטינות את ההכנסה החייבת כגון הפקדות בקרן פנסיה וקרן השתלמות וביטוח אובדן כושר עבודה. 

2. הוצאה מוכרת רק בחלקה – יש סוגי הוצאות שתקנות מס הכנסה קובעות, שלמרות שהוצאת את כל ההוצאה למען העסק, הם לא יוכרו באופן מלא, אלא רק באופן חלקי. לגבי כל סוג הוצאה שכזו נקבעו הוראות מפורטות מהו החלק המוכר ומהו החלק העודף ( הלא מוכר). להלן חלק מן ההוצאות : אחזקת רכב, טלפון נייח בעבודה מהבית, טלפון נייד, נסיעות לחו"ל, אשל, כיבודים, מתנות וביגוד מקצועי.

3. הוצאה מעורבת – הוצאה המשמשת גם לצורך עסקי וגם לצורך פרטי. הכלל בהוצאה מעורבת על מנת שחלק ממנה יהיה מוכר, הוא שניתן לבצע הפרדה בין החלק העסקי לחלק הפרטי. במידה ולא ניתן לבצע הפרדה שכזו, ההוצאה אינה מוכרת.

4. הוצאה בעלת אופי עונשי – כל הוצאה הנושאת אופי עונשי כגון קנסות וכו, אינה מוכרת.

5. אבחנה בין הוצאה שוטפת לבין הוצאה הונית (רכוש קבוע) – הוצאה שוטפת היא הוצאה לצורך שמירה על הקיים, או הוצאה שנועדה לצורך התפעול השוטף של העסק. הוצאה הונית (רכוש קבוע), היא הוצאה שנועדה לשמש אותנו למשך מספר שנים, כגון רכישת מחשב, רכישת רכב וכו", מדובר בד"כ על הוצאות בעלות סכום מהותי. ההכרה בהוצאה תהיה דרך מנגנון שנקרא פחת. בפקודת מס הכנסה נקבע לכל סוג של רכוש קבוע אחוז פחת מסוים. לדוגמא פחת על מחשב הוא 33% ופחת על רהוט משרדי הוא 6%.

6. ניכוי מס במקור – יש הוצאות שחובה עליך לנכות מהם מס במקור במידה ואתה מעוניין לדרוש אותם בתור הוצאה מוכרת. הדוגמא הכי שכיחה הן הוצאות שכירות. במידה ומשכיר הנכס לא מספק לך על אישור על ניכוי במקור, ואתה לא מנכה לו על פי התקנות הקבועות בפקודה, מס הכנסה לא יכיר לך בהוצאה.

7. תשלום בשנת המס – ההוצאה צריכה להיות משולמת בשנת המס בה הייתה ההוצאה, במידה והדיווח הוא על בסיס מזומן. דיווח על בסיס מזומן הינו הכרה בהכנסות לצורך מס אך ורק במידה והם התקבלו בפועל. שיטה זו מקובלת אצל בעלי מקצועות חופשיים, ועסקים אשר אינם מחזיקים במלאי.

8. הפרזה בהוצאות – לנציב מס הכנסה יש האפשרות לא להכיר לך בחלק מין ההוצאות, בטענה שהם היו מופרזות  (סעיף 30 לפקודת מס הכנסה). 

נכתב ע"י :                                   

יעקב פרידמן ואיל מזרחי MBA במנהל עסקים וראיית חשבון

מיקוד- שרותי חשבות וניהול כספים

Kobi.mikud@gmail.com \ eyal.mikud@gmail.com

טלפקס : 077-5358792